Mjölksyrakultur finns i alla hårdostar, bland grönsaker i surkål & mjölksyrad gurka och bland korvar i salami och isterband t ex.
Att använda mjölksyrakultur är en helt naturlig konserveringsmetod, som använts mycket i historien på gårdar runt om i Sverige & Europa, för att få korvar, ostar och grönsaker att hålla längre.
Det som händer rent kemiskt är att de hälsosamma mjölksyrabakterierna sänker ph-värdet i korven, osten & kålen så att inga andra ohälsosamma bakterier vill leva där.
För att få mjölksyrabakterierna att göra sin uppgift måste man behandla dem med silkesvantar under första dygnet.
Korvhantverk Stockholm är (vad vi vet) de första som använder mjölksyrakultur istället för nitrit i färsk Brühwurstkorv i större skala. Det gör att våra korvar har en liten syrlig ton, men framförallt gör det att man får en säker korv utan att behöva stoppa i sig konstigheter.
För att hänvisa till Eldrimner – Vi söker gammalt för att skapa nytt.